Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πυρετός κοινωνικών εξεγέρσεων στην Μέση Ανατολή

Μετά την Τυνησία σειρά έχει η Αίγυπτος;Θα ανατραπεί τελικά ο Χόσνει Μουμπάρακ;Αυτά τα ερωτήματα ταλανίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη και ανυσυχούν πολύ τους Αμερικανούς.Παρά τια απειλές τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις ο Αιγυπτιακός λαός εξακολουθεί αν βγαίνει στους δρόμους ζητώντας την ανατροπή του πολυετούς τυρρανικού καθεστώτος. Τις εξεγέρσεις πυροδοτεί και η αυξημένη ανεργία και φτώχεια. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε το ανήκουστο: δήλωσε την στήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς του Μουμπάρακ. Οι Αμερικανοί ανησυχούν πού για τα συμφέροντα τους καθώς μια ενδεχόμενη εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού καθεστώτος θα αλλάξει άρδην της γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μ.Ανατολή.

Το σημαντικότερο είναι η αίγλη και η επιρροή της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Οπως η Αίγυπτος του Νάσερ πυροδότησε αλλεπάλληλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις περισσότερες αραβικές χώρες που σάρωσαν την αποικιοκρατία, έτσι και τώρα μια ισλαμιστική Αίγυπτος θα οδηγήσει σε επικράτηση ισλαμικών καθεστώτων σε πληθώρα αραβικών κρατών, αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων.
Ενα ισλαμικό καθεστώς στην Αίγυπτο θα την απαλλάξει από την απομόνωση στην οποία την έχει οδηγήσει το στίγμα του «προδότη» της Παλαιστίνης εξαιτίας της συμμαχίας της με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και θα αποκαταστήσει τη θέση της Αιγύπτου ως φυσικού ηγέτη και πολιτικού φάρου του αραβικού κόσμου.
Η αναπόφευκτη ρήξη των σχέσεων του Καΐρου με το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον, που θα συνεπιφέρει μια υποθετική επικράτηση των ισλαμιστών στην Αίγυπτο, θα απομονώσει εντελώς το Ισραήλ, καθώς θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε ταχύτατη ανατροπή του τυφλά αμερικανόφιλου καθεστώτος και της Ιορδανίας. Αν μάλιστα η Τουρκία συνεχίσει να συμπαρατάσσεται με τους Αραβες, το Ισραήλ θα βρεθεί στη μεγαλύτερη πολιτικοστρατιωτική απομόνωση στην περιοχή από την ίδρυση του κράτους του. Δελαστίκ



Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η Πορτογαλία το επόμενο θύμα;

Η ανατίμηση των πορτογαλικών spreads είναι ένας καλός δείκτης για την πορεία της Πορτογαλίας στο προσεχές μέλλον.Παρά της διαψεύσεις των επίσημων εκπροσώπων της Πορτογαλικής κυβέρνησης(όπως παλαιότερα της Ιρλανδικής), είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Πορτογαλία θα καταφύγει στον 'διαβόητο' μηχανισμό στήριξης (ή χρεοκοπίας, ό,τι προτιμάτε).
Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 442 μονάδες βάσης (4,42%) και η απόδοσή του σημαντικά πάνω από το 7%. Πηγή
Το σχέδιο κατεδάφισης της Ευρωζώνης ή μάλλον των αδύναμων περιφερειών της συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και δεν αποκλείεται να δούμε , μέσα στο 2011 και την Ισπανία να ακολουθεί την ίδια μοίρα. Εν τω μεταξύ μαίνονται άγριοι νομισματικοί πόλεμοι ανά τον κόσμο, με τις ΗΠΑ να πρωταγωνιστούν, υποτιμώντας συνεχώς το δολάριο τους. Θα μιλήσουμε για τους κινδύνους των νομισματικών πολέμων σε επόμενο άρθρο μας. Δεν υπάρχει όμως τίποτα που θα πρέπει να μας τρομοκρατεί γιατί αυτός ακριβώς είναι ο στόχος όλων των δεινών που βλέπουμε γύρω μας. Η ψυχραιμία και η καλή ενημέρωση είναι τα καλύτερα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση. Η επανάσταση που θα μας βγάλει από οποιοδήποτε τέλμα βρισκόμαστε, δεν είναι αυτή των όπλων και των αιματηρών συγκρούσεων αλλά αυτή της νόησης και της συνείδησης.

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου προωθείται

Ανησυχία προκαλεί σε πολύ κόσμο οι τελευταίες συνεχιζόμενες συνδιαλλαγές με του πρωθυπουργού με τον τον τούρκο πτωθυπουργό και τους τούρκους πρεσβευτές. Η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία λοιπόν προωθείται με γοργούς ρυθμούς, και θα "ανακοινωθεί" όταν αποκατασταθεί μια κάποια ηρεμία στο πολιτικό σύστημα. Μην έχετε καμία αυταπάτη βέβαια, τα αποθέματα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν για το καλό της Ελλάδας και των κατοίκων  της αλλά ,των μεγαλοαστών της και των πολυεθνικών. Ας πάρουμε για παράδειγμα την 3η μεγαλύτερη εξαγωγό  πετρελαίου, την Νιγηρία. Μια χώρα τόσο πλούσια σε κοιτάσματα αλλά με τόσους εξαθλιωμένους κάτοικους. Το πολιτικό προσωπικό της είναι εντελώς διεφθαρμένο και όσοι φωτισμένοι ηγέτες αγωνίζονται για την καλυτέρευση της ζωής των συμπατριωτών τους δολοφονούνται απροκάλυπτα. Οι κάτοικοι μην έχοντας άλλη επιλογή στράφηκαν στα όπλα και την τρομοκρατία.
Επιπλέον τα εθνικά μας σύνορα αμφισβητούνται με οτιδήποτε και να σημαίνει αυτό.



Το Ευρωομόλογο :Μια ακόμη κοροϊδία

Τα ΜΜΕ προσπαθούν να προβάλλουν την έγκριση του λεγόμενου ευρωομολόγου ως διπλωματική νίκη του πρωθυπουργού, που επιτέλους πέτυχε να αποσπάσει την στήριξη των υπολοίπων κρατών όπως και δημιουργήσει ένα πνεύμα αλληλεγγύης στην Ευρωζώνη. Ανοησίες. Για ακόμη μια φορά εκμεταλλεύονται την άγνοια και την αμάθεια του απλού λαού γύρω απο οικονομικά θέματα και τον εξαπάτούν. Στην πράξη θα γίνει λεηλασία των ελλειμματικών κρατών, αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων, κοινωφελών επιχειρήσεων τους, σε εξευτελιστικές τιμές, κατάλυση της μεσαίας επιχειρηματικής και λοιπής τάξης, προτεκτοράτα στη θέση εθνικών κρατών κλπ.Περισσότερα εδώ.


Η Γερμανία έκανε τη "δύσκολη" γιατί:


Η μορφή αυτού του δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών, έτσι όπως τουλάχιστον προτάθηκε από το Γερμανό και το Γάλλο οικονομολόγο που συνεργάσθηκαν για τη δημιουργία του (Weitzsaecker-Delpla), ωφελεί αφενός μεν τις δύο ηγετικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, τις τράπεζες τους καλύτερα, αφετέρου την ελεγχόμενη χρεοκοπία κάποιων χωρών-μελών της, έτσι όπως φαίνεται να σχεδιάζεται από τη Γερμανία. Η αντίδραση λοιπόν της γερμανικής κυβέρνησης οφείλει να μας προβληματίσει – πόσο μάλλον αφού, κατά τη συνήθεια της χώρας, η καλύτερη μέθοδος επίτευξης ενός «κρυφού» στόχου, δεν είναι άλλη από την εν πρώτοις «στρατηγική» άρνηση του.Περισσότερα εδώ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...