Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Το επερχόμενο χουντικό καθεστώς

Όπως είχαμε επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο μας, η δικαιολόγηση των επιθέσεων κατά των πολιτικών ως πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και τα έκτροπα των διαδηλώσεων, οδήγησαν στο αναμενόμενο: το μάντρωμα. Η κυβέρνηση θέλοντας να προλάβει τυχόν εξεγέρσεις πριν από την ώρα τους, που θα είναι ανίκανη να ελέγξει, καλεί για "καλύτερη οργάνωση των δημοσίων συναθροίσεων".

 Στο έθνος διαβάσαμε:

Τη σύσταση διακομματικής επιτροπής προκειμένου να αποφασιστούν πολιτικές και μέτρα για τη διασφάλιση της ευνομίας και την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου απήθυνε προσκλητήριο διαλόγου προς τους πολιτικούς, τους διανοούμενους και τους πολίτες και στηλιτεύοντας τις επιθέσεις εις βάρος πολιτικών σημείωσε: "Η ιδεολογική τρομοκρατία δεν έχει θέση στη Δημοκρατία."

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "παροτρυνόμενες και υποκινούμενες" τις επιθέσεις εις βάρος του Κοινοβουλίου και των βουλευτών και τις χρέωσε σε "ακραίες ομάδες" και πρόσωπα που αναζητούν προσωπικό πολιτικό ρόλο.
"Τον τελευταίο καιρό, βιώνουμε φαινόμενα βίας ή απειλής βίας σε βάρος του πολιτικού συστήματος και των εκλεγμένων αντιπροσώπων του Ελληνικού λαού. Το εκκολαπτήριο της βίας δεν είναι απλά η κρίση. Οι βιαιοπραγίες, οι επιθέσεις, οι λοιδορίες κατά Βουλευτών, πολιτικών κομμάτων ή ακόμα και πολιτών, παροτρύνονται και υποκινούνται από ακραίες πολιτικές ομάδες, από πρόσωπα που απεγνωσμένα αναζητούν προσωπικό πολιτικό ρόλο, αλλά και από ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που σιτίζονται από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης", ήταν η σχετική αναφορά του κ. Παπανδρέου"Οφείλουν να κατανοήσουν όλοι ότι οι επιθέσεις σε βάρος βουλευτών και Κοινοβουλίου, ακρωτηριάζουν τη Δημοκρατία. Δημιουργούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανασφάλεια", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου για να υπενθυμίσει αμέσως μετά ότι "κάθε φορά που καλλιεργήθηκε στον τόπο ο αντικοινοβουλευτισμός, δεν άργησε και η αντιδημοκρατική εκτροπή".
"Οσοι αναζητούν σωτήρες και έξωθεν παρεμβάσεις υπονομεύουν την πορεία του ελληνικού λαού με τραγικά για τη χώρα αποτελέσματα. Αποτελεί καθήκον όλων μας να προστατέψουμε τη δημοκρατική ομαλότητα. Ζητώ να διασφαλίσουμε όλοι την ανεμπόδιστη λειτουργία της Δημοκρατίας και την ελευθερία της κοινωνίας μας", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου κοινοποίησε, τέλος, την πρόθεσή του να προχωρήσει στη σύσταση διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να συζητηθούν και από κοινού να αποφασιστούν "πολιτικές και μέτρα για την προστασία των θεσμών, τη διασφάλιση της ευνομίας, την καλύτερη οργάνωση των δημόσιων συναθροίσεων, τη λειτουργία της Αστυνομίας, με την εγγύηση της ασφάλειας και των δικαιωμάτων των πολιτών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, την ενίσχυση των δημοκρατικών μας θεσμών".
ΚΚΕ: "Γελοίες "συγκρούσεις" ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ"
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής: "Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι μακριά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι, αξιοποιώντας τις προβοκάτσιες και τις γελοίες "συγκρούσεις" ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, θα μπορέσουν να καταστείλουν το οργανωμένο ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα".
"Η κλιμάκωση των προπηλακισμών συνεπάγεται εγκαθίδρυση καθεστώτος “φαλαγγιτών”, όπερ σημαίνει την αρχή του τέλους της δημοκρατίας", αναφέρει σε ανακοίνωσή του για το ίδιο θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου τουΛΑΟΣ, Κωστής Αιβαλιώτης.
"Ο πρωθυπουργός σήμερα κινούμενος στην επικίνδυνη και αντιδημοκρατική λογική της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων επανέλαβε τη θεωρία των υποκινητών. Η δημοκρατία, όμως, υπονομεύεται από τη στοχοποίηση πολιτικών χώρων, τη γενικευμένη αστυνομοκρατία και τα αντιλαϊκά μέτρα.
Όσο για τις αδιέξοδες εκδηλώσεις βίας, η θέση μας είναι σαφής: δεν τις υιοθετούμε και είναι έξω από τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Αριστεράς.Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης την αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερά, για να καλύψει το έλλειμμα δημοκρατικής νομιμοποίησης της, την αποσυσπείρωση της κομματικής της βάσης και τον πραγματικό της φόβο απέναντι στους ειρηνικούς και μαζικούς κοινωνικούς αγώνες που αποτελούν τον μοναδικό δρόμο για την ανατροπή της", τονίζει σε ανακοίνωσή του οΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις επιθέσεις και στους προπηλακισμούς βουλευτών και υπουργών τόνισε πως δεν πιστεύει ότι οι ενέργειες αυτές είναι αυθόρμητες.

Σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη, πρόκειται για μερικώς οργανωμένες επιθέσεις, διότι, όπως είπε, δεν εξηγείται διαφορετικά να γίνονται ταυτόχρονα, σε 80 διαφορετικά σημεία επιθέσεις σε βάρος βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και σε πολλές από αυτές να έχουν τυπώσει κάποιοι και αφίσες με τα πρόσωπα που δέχονται επίθεση. Για το λόγο αυτό κάλεσε όλα τα κόμματα, όταν διαπιστώνεται συμμετοχή στελεχών τους σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις βίας, είτε να τα αποκηρύσσουν, είτε να αποδέχονται τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...