Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πυρετός κοινωνικών εξεγέρσεων στην Μέση Ανατολή

Μετά την Τυνησία σειρά έχει η Αίγυπτος;Θα ανατραπεί τελικά ο Χόσνει Μουμπάρακ;Αυτά τα ερωτήματα ταλανίζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη και ανυσυχούν πολύ τους Αμερικανούς.Παρά τια απειλές τις συλλήψεις και τις φυλακίσεις ο Αιγυπτιακός λαός εξακολουθεί αν βγαίνει στους δρόμους ζητώντας την ανατροπή του πολυετούς τυρρανικού καθεστώτος. Τις εξεγέρσεις πυροδοτεί και η αυξημένη ανεργία και φτώχεια. Η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε το ανήκουστο: δήλωσε την στήριξη των ΗΠΑ στο καθεστώς του Μουμπάρακ. Οι Αμερικανοί ανησυχούν πού για τα συμφέροντα τους καθώς μια ενδεχόμενη εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού καθεστώτος θα αλλάξει άρδην της γεωπολιτικές ισορροπίες στην Μ.Ανατολή.

Το σημαντικότερο είναι η αίγλη και η επιρροή της Αιγύπτου σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Οπως η Αίγυπτος του Νάσερ πυροδότησε αλλεπάλληλα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στις περισσότερες αραβικές χώρες που σάρωσαν την αποικιοκρατία, έτσι και τώρα μια ισλαμιστική Αίγυπτος θα οδηγήσει σε επικράτηση ισλαμικών καθεστώτων σε πληθώρα αραβικών κρατών, αλλάζοντας ριζικά τους πολιτικούς συσχετισμούς δυνάμεων.
Ενα ισλαμικό καθεστώς στην Αίγυπτο θα την απαλλάξει από την απομόνωση στην οποία την έχει οδηγήσει το στίγμα του «προδότη» της Παλαιστίνης εξαιτίας της συμμαχίας της με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και θα αποκαταστήσει τη θέση της Αιγύπτου ως φυσικού ηγέτη και πολιτικού φάρου του αραβικού κόσμου.
Η αναπόφευκτη ρήξη των σχέσεων του Καΐρου με το Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον, που θα συνεπιφέρει μια υποθετική επικράτηση των ισλαμιστών στην Αίγυπτο, θα απομονώσει εντελώς το Ισραήλ, καθώς θα οδηγήσει αναπότρεπτα σε ταχύτατη ανατροπή του τυφλά αμερικανόφιλου καθεστώτος και της Ιορδανίας. Αν μάλιστα η Τουρκία συνεχίσει να συμπαρατάσσεται με τους Αραβες, το Ισραήλ θα βρεθεί στη μεγαλύτερη πολιτικοστρατιωτική απομόνωση στην περιοχή από την ίδρυση του κράτους του. Δελαστίκ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...