Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μουμπάρακ παραιτείται

Τελικά ο μισητός απο τον λαό δικτάτορας Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε με τηλεοπτικό διάγγελμα ότι δεν θα συμμετάσχει στις φθινοπωρινές εκλογές. Προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις βέβαια δηλώνοντας οτι θα το έκανε αυτό όπως και να χει. Η επόμενη μέρα της μεταπολίτευσης ,είναι αυτό που προβληματίζει τον αιγυπτικό λαό και περισσότερο τη Δύση. Θα αναλάβει άραγε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι; Πολλοί τον κατηγορούν σαν δάκτυλο των Αμερικανών και γενικά των ξένων συμφερόντων.



 Θα αναλάβει άραγε παρόλα αυτά τον ρόλο του Καραμανλή της μεταπολίτευσης; Όλα αυτά δείχνουν .Η αντιπολίτευση τον προαλείφει ως τον επόμενο πρόδρο της Αιγύπτου.Η πρόβλεψή μας είναι οτι την Αίγυπτο θα διαδεχθεί τον Μουμπάρακ μια πιο φιλολαϊκη κυβέερνηση, αλλά οπωσδήποτε φιλοδυτική. Αυτό πασχίζει πάση θυσία να εξασφαλίσει η Αμερική. Ας μην ξεχνάμε την στρατηγική θέση την Αιγύπτου που ελέγχει την διώρυγα της Σουεζ και κατ΄επέκτασην την πετρελαιακή κίνηση. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την έκβαση του αποτελέσματος γιατί η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή. 


Θα υπάρξει ντόμινο εξεγέρσεων ; Το πιθανότερο.


Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε χώρες όπως η Ιορδανία, η Συρία και η Υεμένη. Όλοι ανησυχούν μήπως το ντόμινο εξεγέρσεων που ξεκίνησε απο την Τυνησία αν θα συμπαρασύρει και της προηγούμενες χώρες. Πιστεύουμε οτι αυτό είναι το πιθανότερο. Οι λαοί αυτών των χωρών δεν μπορούν  να είναι καταδικασμένοι στη φτώχεια (με τις ευλογίες του ΔΝΤ) ενώ παράλληλα οι μεγάλες πολυεθνικές και ξένα "πλούσια" κράτη τους απομυζούν καθημερινά.

Ότι και να γίνει στο στο προσεχές διάστημα, πιστεύουμε οτι η συμπαντική έννοια της δικαιοσύνης θα συνεχίσει το έργο της: για κάθε δύναμη που ασκείται, υπάρχει μια αντίρροπη δύναμη ίσου μεγέθους. 
Το συμπέρασμα των εξελίξεων στην Αίγυπτο είναι ότι η λαϊκή βούληση είναι πανίσχυρη και ικανή να κάνει θαύματα' δεν υπάρχει κανένα όπλο αρκετά μεγάλο ή θανατηφόρο για να τη σιγάσει. Ας γίνουν όλες αυτές οι εξελίξεις μαθήματα αλλά και οδηγοί για το μέλλον.

-Ο αντίλογος

 Ο ιστορικός και οικονομολόγος Γουέμπστερ Τάρπλει υποστηρίζει ότι η επανάσταση στην Αίγυπτο είναι 'πρακτορεμένη'  υποκινούμενη απο τις αμερικανικές (CIA) και βρετανικές μυστικές (ΜΙ6) υπηρεσίες. Υποστηρίζει ότι η Γουόλ Στρητ ανέβασε τεχνητά τις τιμές των βασικών αγαθών και του πετρελαίου για να αναγκάσει τον λαό να βγεί στους δρόμους και να ανατρέψει το καθεστώς. Στόχος είναι η ανατροπή του Μουμπάρακ και την ανάληψη της εξουσίας απο τον πειθήνιο, φιλοδυτικό Ελ Μπαραντέι. Αυτή η αποσταθεροποίηση γίνεται για να σχηματιστεί ένα αραβο-σουνιτικό μέτωπο  εναντίον περσικών και σηιτικών χωρών όπως το Ιράν και να τεθεί ο αραβικός κόσμος υπο την επιρροή των ΗΠΑ. Ο Μουμπάρακ απομακρύνεται γιατί θέλει σταθερότητα στην περιοχή.Ένας ακόμα λόγος για την ανατροπή του είναι ο εξής: οι ΗΠΑ θέλουν έναν πειθήνιο και χρήσιμο αντίπαλο (Αίγυπτος των 85 εκ.) που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...