Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Έκρυθμη η κατάσταση στην Μέση ανατολή

Σφαγή στην Λιβύη, υπερβαίνουν τους 1000 οι νεκροί την ίδια στιγμή που ο παράφρων ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι θέλει να βομβαρδίσει την ίδια του τη χώρα και καλεί τους πολίτες σε εμφύλιο. Όλα δείχνουν ότι έχει χάσει πλέον το παιχνίδι.


Επιλέγοντας να μιλήσει από το διάτρητο από βόμβες σπίτι που έμενε το 1986, όταν τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη το βομβάρδισαν για να τον σκοτώσουν και αντ’ αυτού κομμάτιασαν τη μικρή κόρη του, ο Μουαμάρ Καντάφι προσπάθησε χτες το βράδυ να σηματοδοτήσει ευθύς εξαρχής την απόφασή του να αντισταθεί. Το διάγγελμα που εκφώνησε ήταν ορισμένες στιγμές παραληρηματικό, αποκαλύπτοντας έναν άνθρωπο που ήταν αδύνατον να χωρέσει ο νους του ότι έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του μάζες του λιβυκού λαού, για τον οποίο όντως έχει κάνει απείρως περισσότερα από οποιονδήποτε Λίβυο ηγέτη του παρελθόντος. Δελαστίκ

Οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, με την μια χώρα μετά την άλλη να παρασύρονται στην φλόγα της επανάστασης.Όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλα άρθρα μας , αυτό που πυροδοτεί τις εξεγέρσεις αυτές είναι η ανέχεια και οι αυξημένες τιμές των  τροφίμων που πρέπει να υποφέρουν τα κατώτερα λαϊκά στρώματα και που χειραγωγούν οι χρηματηστηριακές αγορές.



Οι τιμές στον Πίνακα Ι είναι ενδεικτικές, περίπου δηλαδή, ενώ αναφέρονται στην εκάστοτε επίσημη μονάδα μέτρησης του συγκεκριμένου προϊόντος. Για να κατανοήσει κανείς το πόσο σημαντικές είναι οι αυξήσεις αυτές για τις φτωχές χώρες του πλανήτη, οφείλει να γνωρίζει ότι, για την αγορά τροφίμων δαπανάται το 80% του μηνιαίου μισθού (10% στη Γερμανία) οπότε, μία αύξηση κατά 76% (σιτάρι), καθιστά αδύνατη πλέον την εξασφάλιση του συγκεκριμένου προϊόντος από την πλειοψηφία του πληθυσμού. Πηγή  

Μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη απο τις εκρήξεις, δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι ποιός ακριβώς επωφειλείται απο αυτές τις καθεστωτικές αλλαγές. Ελπίζουμε να είναι η τυρρανισμένοι λαοί τους και όχι οι πολυεθνικές ή διάφορα άλλα  ιμπεριαλιστικά έθνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...