Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Σύλληψη Στρός Καν

Με κατηγορίες για απόπειρα βιασμού συνελήφθη ο Στρός Κάν. Βέβαια μοιάζει περισσότερο σαν απόπειρα πολιτικής εξόντωσης του παρά σαν οτιδήποτε άλλο. Είναι προφανές ότι ο Στρός Κάν κάποιον απειλούσε και για αυτό έπρεπε να βγεί απο τη μέση. Άνθρωποι με τόσο μεγάλη οικονομική και πολιτική εξουσία όπως ο Στρός Κάν μπορούσαν να αποσιωπήσουν εύκολα ένα τέτοιο γεγονός αλλά εξίσου ισχυροί αντίπαλοί του, αποφάσισαν το αντίθετο. Τί απ' όλα να φταίει άραγε; Το ότι ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος για την γαλλική προεδρία ή ότι ξεμπρόστιασε πρόσφατα των πρωθυπουργό της χώρας Γ.Π.; Οι δημόσιες δηλώσεις του για κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκρατορίας και την οικονομική υπεροχή της Κίνας έπαιξαν κάποιο ρόλο; Πάντως η πολιτκή του εξόντωση ίσως αποδειχθεί επικίνδυνη για τα ελληνικά ζητήματα:


Απόντος του Ντομινίκ Στρος Καν από την πιο κρίσιμη, ίσως, συνεδρίασή τους για το ελληνικό ζήτημα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αμέσως διολίσθησαν σε ανόητες και επικίνδυνες απειλές προς την Ελλάδα, με τις οποίες πριονίζουν το ίδιο το κλαδί της ευρωζώνης στο οποίο στέκονται. Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας ή αναδιάρθρωσης του χρέους της έχει αυξηθεί μετά τη σύλληψη του επικεφαλής του ΔΝΤ, σχολίασε εύστοχα ο διαχειριστής της PIMCO, κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.
 Θα είχε αλλάξει, άραγε, πολλά η παρουσία του Στρος Καν στο Eurogroup της Δευτέρας; Σίγουρα, ναι. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε τη δική του ατζέντα για την Ελλάδα, καθώς σκόπευε να χρησιμοποιήσει πολιτικά τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία για να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας. Γι’ αυτό -και όχι προφανώς από φιλελληνισμό, ή διάθεση αντιπολίτευσης στην Μέρκελ- θα έβαζε φραγμό στην ανεξέλεγκτη ανοησία Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και άλλων «θερμόαιμων» της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν είναι δυνατό βέβαια να διασταυρωθούν, όσο ο Στρος Καν βρίσκεται σε μια πτέρυγα αμερικανικής φυλακής (παρεμπιπτόντως: κρατείται σε πτέρυγα για κρατούμενους με μεταδοτικά νοσήματα!), ο επικεφαλής του ΔΝΤ σκόπευε να ζητήσει στη σύνοδο της Δευτέρας να εγκριθεί το συντομότερο η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ με μείωση επιτοκίου (που έχει μείνει μετέωρη από τις 25 Μαρτίου) και να δεσμευθούν οι υπουργοί ότι θα προσφερθεί η αναγκαία χρηματοδότηση στην Ελλάδα από το EFSF το 2012 και το 2013, ώστε η χώρα να εφαρμόσει ένα αναθεωρημένο μνημόνιο, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος δύο με τέσσερα χρόνια αργότερα από τους αρχικούς στόχους.
Πράγματι, υπό το φως των γεγονότων των τελευταίων τριών ημερών φαίνεται ότι η διασταύρωση του Στρος Καν με την καμαριέρα στην Νέα Υόρκη ίσως αποδειχθεί μοιραία για την Ελλάδα, αφού εξέλιπε από το προσκήνιο ο μοναδικός παράγοντας που είχε ποντάρει την πολιτική του καριέρα στη διάσωση της χώρας. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...