Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ο Stiglitz (νομπελίστας σύμβουλος του πρωθυπουργού) δηλώνει ότι η λιτότητα δεν βγάζει πουθενά- Η Ιρλανδία μας ακολουθεί κατά πόδας


Ο Stiglitz δήλωσε ότι η λιτότητα ως πολιτική τερματισμού μιας παγκόσμιας κρίσης, ήταν «καταστροφική», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη οδεύει ολοταχώς προς περισσότερες οικονομικές δυσκολίες εάν οι πολιτικοί το εννοούν όταν δηλώνουν ότι θα μειώσουν τις δαπάνες από το να προσπαθούν απλώς να καθησυχάζουν τις αγορές.

«Εάν αυτά τα μέτρα λιτότητας εφαρμοστούν, νομίζω ότι η παγκόσμια κρίση θα κρατήσει περισσότερο και οι άνθρωποι θα υποφέρουν περισσότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος προσθέτει πως η ιστορία αποδεικνύει ότι οι αυξημένες κρατικές δαπάνες και όχι τα μέτρα λιτότητας μπορούν να βοηθήσουν τις οικονομίες να βγουν από την ύφεση.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, επικρατεί ακόμη και τάση, κυρίως από τους οικονομολόγους οι οποίοι ευθύνονται για την κρίσης, να επικεντρωθούμε στη λιτότητα», δήλωσε ο Stiglitz στο περιθώριο συνεδρίου.
Έδωσε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, μιας μικρής οικονομίας, το οποίο (παράδειγμα) απέδειξε ότι η λιτότητα οδηγεί στη μείωση της παραγωγής, στην αύξηση της ανεργίας και σε υψηλές αποδόσεις ομολόγων.
Αισθάνομαι άσχημα για τους Ιρλανδούς, οι οποίοι υποφέρουν από αυτή την πολιτική, ωστόσο δεν έχει παγκόσμιες ή πανευρωπαϊκές συνέπειες, σχολίασε χαρακτηριστικά.
«Ωστόσο, εάν το κάνουν η Βρετανία, η Γερμανία ή άλλες χώρες, τότε θα έχει συστημικές συνέπειες για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Stiglitz δήλωσε ότι το πραγματικό ερώτημα που αντιμετωπίζουν η Ευρώπη και ο κόσμος, δεν ήταν εάν η οικονομία βρίσκεται ή όχι σε τροχιά διπλής ύφεσης.
«Από την πλευρά του κόσμου ή των εργαζομένων, είναι πολύ μικρή η διαφορά μεταξύ της ανάπτυξης κατά 0,25% ή της πτώσης κατά 0,25% ή 1%.
Αυτό για το οποίο νοιάζεται ο κόσμος είναι εάν η ανάπτυξη θα είναι αρκετά ισχυρή ώστε να μειώσει την ανεργία στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ».


Η Ιρλανδία πέφτει στον ίδιο γκρεμό που πέσαμε και 'μείς:


Το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ιρλανδία, εξαιτίας της χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού της κεφαλαίου με ιλιγγιώδη ποσά δημόσιου χρήματος, των προκρούστειων κανόνων της ευρωζώνης και των συνταγών της Ε.Ε, έχει ουσιαστικά οδηγήσει τη χώρα – όπως ακριβώς οδηγήθηκε και η Ελλάδα- στο κατώφλι της τρόϊκας και των νεοαποικιακών δανείων της!
Από χθες βρίσκεται στο Δουβλίνο ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν για «διαβουλεύσεις» επί του σκληρού πακέτου λιτότητας των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που προανήγγειλε για τον προϋπολογισμό του 2011 η ιρλανδική κυβέρνηση. Τα αναλυτικά μέτρα λιτότητας των 6 δισεκατομμυρίων θα ανακοινωθούν στις 7 Δεκεμβρίου, οι συζητήσεις ωστόσο που έχει στο Δουβλίνο ο Όλι Ρεν είναι καθοριστικές για την τελική διαμόρφωσή τους. Η πίεση, άλλωστε, στις αγορές κρατικών τίτλων συνεχίστηκε και χθες, με τα spreads των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να ξεπερνούν τις 550 μονάδες!
Ο ιρλανδικός Τύπος είχε (και) αυτό το σαββατοκύριακο πληθώρα δημοσιευμάτων που έφεραν την χώρα προ των πυλών του Μηχανισμού Στήριξης, ενώ για το ενδεχόμενο μίας διάσωσης «ελληνικού τύπου» ερωτήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Εάν η Ιρλανδία», απάντησε, «μπορεί να εγγυηθεί ότι το πακέτο προσαρμογής των 6 δισεκατομμυρίων που ανακοίνωσε θα οδηγήσει και σε επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, τότε δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα».
Το ιρλανδικό έλλειμμα βρίσκεται στο 32% του ΑΕΠ λόγω του τεράστιου κόστους διάσωσης του τραπεζικού της συστήματος, ενώ εάν εξαιρεθεί η επιβάρυνση για τη στήριξη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αγγίζει το 12,5%. Ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν έχει δεσμευτεί ότι θα το μειώσει στο 9% με 9,5% το 2011 και στο 3% έως το 2014. Συνολικά, μέχρι το 2014 προβλέπονται περικοπές 15 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που είχε υπολογισθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα της κυβέρνησης.
Φυσικά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα .Οι κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα είναι απρόβλεπτες. Μπορεί οι φήμες περί ιρλανδικής χρεοκοπίας να είναι..απλά φήμες.   "Αυτή η κίνηση στην πολιτική σκακιέρα, που αποσταθεροποιεί τις περιφερειακές οικονομίες, αναβιώνοντας τους φόβους των αγορών για χρεοκοπίας, λένε ορισμένοι ότι αποτελεί ένα είδος «αντίμετρου» των Γερμανών και των Γάλλων έναντι των Αμερικανών, ώστε να διατηρηθεί αρκετή αβεβαιότητα στις αγορές και να αποφευχθεί με τον τρόπο αυτό μια «εκρηκτική» ανατίμηση του ευρώ. «Ακόμη και αν δεν υπήρχαν χώρες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, οι Γερμανοί θα έπρεπε να τις εφεύρουν, αλλιώς η οικονομία τους θα απειλούνταν με καθίζηση από την ανατίμηση του ευρώ», λέει χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος." Περισσότερα εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πες μας την άποψή σου...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...